Uprise of Dutch doujinshi circles

Sometimes, on rare occasions, I’m just wondering about actions en reactions of human behavior. Don’t worry it’s not mindbreaking stuff, but rather something for discussions.

 

Als ik nu in de wereld van doujinshi bekijkt is er al tijdje de derde, nieuwe generatie doujinshi bezig. als je een beetje thuis bent in de doujinshiwereld dan weet dat de keuze om een doujinshi circle te beginnen gauw gemaakt. of die keuze goedover is nagedacht betwijfel ik vaak. ik zie vaak innitiatieven komen dan gaan. de eerste generatie zoals ik het noem is de gold fish generatie. in 1995 heeft leon van hooijdonk, tevens een redactielid van aniway, de eerste nederlandse doujinshi circle opgericht. het was geweldig dat mensen zoals jij en ik die tekenen samen een club vormen en ook zelf kunnen uitgeven. het is toen ook niet gek dat veel mensen erbij wilden horen. alleen de tekenaars met de beste teken- en vertellingskwaliteiten konden er in komen. op dat moment kwam bij niemand op ook een circle op te richten. tegenwoordig zie op een conventie haast een verzadiging ban circle. en online schieten ze als paddestoelen iot de grond. de tweede generatie zag namelijk dat gf geen nieuwe mensen aannemen. ze waren heel erg selectief, niet onredelijk overigens. een van de reden is het te groot worden. Cheesecake studio is hiermee opgericht. Vlak daarna volgen andere initiatieven zoals Openminded,Neutral en Howling Riot. Al deze groepen hebben hun eigen kenmerken. Daarna kwamen nauwelijks circles erbij, want de meeste die redelijk goed kunnen tekenen zitten al een een circle. Mensen die niet in een circle zitten ging weer solliciteren en werken weer geweigert omdat zij dan vol zaten of omdat de tekenkwaliteiten van de sollicitanten niet hoog genoeg vonden. Ook zij zaten dan zo van af zij het kunnen dan kunnen wij het ook. Dit beschouw ik als de derde generatie. Bij enkele groepen zijn dit goed gegaan, zoals Pegasis, bij anderen niet, zoals passion. Waaraan kan het liggen dat de derde generatie zoveel moeite heeft met het overleven? Heeft de tweede generatie hier ook last van gehad?

Ik weet het antwoord, maar is het alleen maar een kwestie van onderschatten?

 

2 thoughts on “Uprise of Dutch doujinshi circles

 1. Yakumo says:

  ^_^ Interessante observatie. Maar bij de tweede generatie zijn er ook circles geweest die het niet lang volhielden. 2 hentai circles, Catnip, Koibito Play, etc.

  In de tweede generatie zaten veel artists die al wat gevorderd waren toen het idee van een circle beginnen opkwam. Bij veel circles daarna was het idee er al voordat de artists er aan toe waren. Passion e.d. bestonden grotendeels uit beginners, en dat zijn vaak leeftijden van 14 tot 16. Bij die leeftijd hebben mensen vaak nog niet het doorzettingsvermogen wat nodig is, of weten ze nog niet goed wat ze willen. Het werd toen ook erg makkelijk voorgesteld zo van “waarom beginnen jullie niet gewoon een eigen circle? Doen!”

  In Howling Riot hadden we ook een stevige dip rond Volume 2, waarbij veel jonge tekenaars ons in de steek lieten. Howling Riot heeft het alleen overleefd door een kleine kern van zeer koppige doorzetters. Maar dat we er last van hadden was wel te merken aan de vertraging van Volume 2.

  Nu is het denk ik beter: In plaats van te zeggen “begin ook een circle!” wordt er nu gewaarschuwd dat het heel moeilijk is. De bestaande circles zijn ondertussen ook beter van kwaliteit en uitstraling, dus net als toen bij Goldfish Factory, weten de nieuwe circles dat ze met dat niveau moeten concurreren. De nieuwe circles worden steeds verstandiger en houden zich liever een paar jaar stil totdat ze er aan toe zijn om een boekje uit te geven. Zo ken ik er een paar.

  • Natalie says:

   Dat merk ik inderdaad ook bij tekenaars die net willen beginnen. Het is maar goed ook dat ze gewaarschuwd worden dat ze het niet te licht moeten opvatten. Er komt meer dingen bij kijken dan alleen maar leuk even tekenen. Meeste werk zit, je weet het eigenlijk ook, achter de schermen. Maar aan de ander kant moeten de waarschuwingen deze initiatieven niet gaan ontmoedigen. Wie van de circles heeft niet iets geleerd door vallen en opstaan.

   Als bijvoorbeeld een clubje niet de kwaliteit heeft, okay zeg maar gewoon dat ze slecht tekenen ^^;; niet te stuiten zijn en toch willen publiceren, laat hen. Dat is mijn mening. Zeg niet niet van: Het gaat toch niet werken, want mensen willen die lelijk shit niet zien of in die richting. Het is een verspilling van tijd en geld. Ga maar eerst anatomie leren. Eh ja… persoonlijk is dit niet een motiverend advies. Daar zijn we wel ervoor toch? Andere kant, laat ze dan ook maar eerst proberen. Soms is het juist beter om keihard te vallen dan daarna op te staan. De motivatie is groter. Als het niet lukt om op te staan. Dan hebben ze gewoon niet in ze wat nodig is. I guess. Het onderschatten wordt dan zo uit de wereld geholpen, zonder eens mensen te demotiveren. Er zijn natuurlijk verschillende meningen hierover, maar ik ben iemand van de praktijk. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: